首页 > 住宅设计

时间·生长的房子
-----

时间·生长的房子


项目地址:河南 禹州

设计团队:河南二合永建筑装饰设计有限公司

设计内容:建筑 室内 景观

设计时间:2019年9月

项目面积:室内686㎡,室外187㎡

主要材料:原有建筑拆解的老青砖和老红砖,老瓦,花岗岩,砂岩,木饰面板,钧瓷


时间·生长的房子项目地址:河南 禹州设计团队:河南二合永建筑装饰设计有限公司设计内容:建筑 室内景观设计时间:2019年9月项目面积:室内686㎡,室外187㎡主要材料:原有建筑拆解的老青砖和老红砖,老瓦,花岗岩,砂岩,木饰面

时间·生长的房子

The Growing House


项目地址:河南 禹州

Project Address: Yuzhou, Henan

设计团队:河南二合永建筑装饰设计有限公司

Design Team: Henan Erheyong Building Decoration Design Co., Ltd.

设计内容:建筑 室内 景观

Design Content: Architecture Interior Landscape

设计时间:2019年9月

Design time: September 2019

项目面积:室内686㎡,室外187㎡

Project area: 686㎡ indoor, 187㎡ outdoor

主要材料:原有建筑拆解的老青砖和老红砖,老瓦,花岗岩,砂岩,木饰面板,钧瓷

Main materials: old blue and red bricks, old tiles, granite, sandstone, wood decorative panels, Jun porcelain


本案位于华夏第一都——古城禹州,本次设计的出发点是一座老宅的重建与传承,但更多的是关乎一份记忆的重拾与延续。

This case is located in Yuzhou, the first capital of Huaxia. The starting point of this design is the reconstruction and inheritance of an old house, but it is more about the recollection and continuation of a memory.


本案主体建筑是一座有着上百年历史的老宅,业主的童年在这里度过,他的父亲更是出生、成长、成家于此。

The main building in this case is an old mansion with a history of more than 100 years. The owner spent his childhood here. His father was born, raised, and married here. 


虽然业主一家后来由于老宅不能满足家庭的居住需求而搬出,但是这所老宅一直是作为整个家庭的精神核心而被精心保留和保护着。

Although the owner's family later moved out because the old house could not meet the family's living needs. But this old house has been carefully preserved and protected as the spiritual core of the entire family. 


业主此次委托,是希望能在这所老宅里找回儿时的记忆,更希望这所老宅能够重焕新生,满足一家人在这里生活的需求,而这所老宅,自然也将传承、延续下去。

The owner hope to find childhood memories in this old house, and hope that this old house will be reborn and meet the needs of the family living here, and this old house will naturally also be inherit and carry on.


拆解与重构,用当代的手法保留老的记忆

Dismantling and reconstruction, retaining old memories with contemporary methods

基于建筑老化和原有空间无法满足现代生活需求的原因,设计师通过拆解、重构的手法——修缮两百多年的堂屋,解决其安全问题,并拆解掉90年代加建的建筑,用拆解出的原有老宅建筑材料,重新构建了四合院建筑群。

Based on the aging of the building and the failure of the original space to meet the needs of modern life, the designer used the methods of dismantling and reconstructing——repaired the main room that  two hundred years old to solve the safety problem, and dismantled the buildings added in the 1990s. With the dismantling of the original old building materials, the courtyard complex was rebuilt.


如此一来,既有老宅的记忆揉入其中,又打造了适合现代人居住的院落空间,业主的父母、业主和他的孩子、孙子...也可以一直在这里生活下去。

In this way, not only the memories of the old house are rubbed into it, but also builded a courtyard space that suitable for modern people to live in. The owner's parents, the owner and his children, grandchildren ... can also live here forever.


院子-园子-建筑-室内,打造当代院落式居住空间

The courtyard-garden-building-interior, create a contemporary courtyard-style living space

整个建筑群围合成一个四合院,将植物和园林植入其中,这样,每一栋建筑都有了自己的园子;

The entire building complex is surrounded by a quadrangular courtyard, and plants and gardens are implanted in it, so that each building has its own garden;


而当我们身处室内,透过大大的落地窗,目光所及之处是这个空间独有的小园子。

And when we are indoors, through the large floor-to-ceiling windows, wherever we look is the small garden unique to this space.


通过这种设计手法,已经各自为家的后辈,生活在其中,既有自己的小园子、小院子,又住在这个家群的大园子、大院子,彼此相对独立且又联系紧密。

By this design method, people who live in here owed their own small gardens and small yards, and they live in the large gardens and large yards as well. They are not only independent, but also closely linked.


用当代的设计手法,演绎传统建筑的新生

By contemporary design techniques, let the building reappear

空间整体以简约白墙和木色为主,搭配以当代舒适家具,再以现代手法重塑钧瓷文化,每个空间里的钧瓷、老砖贴画,不仅成了室内雅致的点缀,也是关于老宅的点滴记忆。

The space  is dominated by simple white walls and wooden colors, combined with contemporary comfortable furniture, and then remodeling Jun porcelain culture with modern methods. Jun porcelain and old brick stickers in each space not only become an elegant decoration of the interior, but also bit memories of the old house.


建筑的新生,居所的回归,人和老宅,一起在这个院子里继续生长下去。

The new building, the return of the family, the fanmily and the old house will continue to grow in this yard.


入户通道

时间·生长的房子


▼院子

时间·生长的房子

时间·生长的房子

泳池

时间·生长的房子


茶室

时间·生长的房子

二层院子

时间·生长的房子


卧室

时间·生长的房子

时间·生长的房子



Copyright © 2018 河南二合永建筑装饰设计有限公司 豫ICP备15008847号-1 技术支持:河南智巢