首页 > 住宅设计

关于老宅的记忆
-----

项目名称:新密巩家别墅

Project Name: Xinmi Gongjia Villa

风格:新中式

Style: New Chinese

面积:380平米(不含院落)

Area: 380 square meters (excluding courtyard)

地址:河南,新密

Address: Henan, Xinmi

方案设计:阎亚男、王冬、王婷婷

Program design: Yan Yanan, Wang Dong, Wang Tingting

软装陈设:阎亚男、程白露

Soft furnishings: Yan Yanan, Cheng Bailu

设计公司:河南二合永建筑装饰设计有限公司

Design company: Henan Erheyong Building Decoration Design Co., Ltd.

摄影:如初摄影

Photography : RuChu photography

我们无法忘却内心对于“家”的依恋。 我们向内,向内,向内......挖掘生命深处的记忆,并创造了这个家。

我们无法忘却内心对于“家”的依恋。


我们向内,向内,向内......挖掘生命深处的记忆,并创造了这个家。


We can't forget the attachment to the "home".


We inward, inward, and inward... dig through the memory of life and create this home.


关于老宅的记忆


本案位于河南·新密,是一座有十二年历史的两层楼房。应业主巩晓阳先生与胡苗苗女士的要求,二合永设计团队对这座老宅进行升级改造。

The case is located in Xinmi, Henan. It is a two-story building with a history of 12 years. At the request of the owner, Mr. Gong Xiaoyang and Ms. Hu Miaomiao, the Erheyong design team upgraded the old house.




设计师的思考  Designer thinking


老房子有它老的优势,厚厚的墙体,传统的主体结构,若非亲身参与,你可能无法领会那个年代建房的拙朴与实在。初夏时节软装摆场,初入房门阴凉通风,不晓得一年之中空调会被起用几次。老式的墙体结构与梁关系,让设计处处受限,又使得设计结果变得理所当然。同样的,在这栋房子里完成它最初的功能与使命的同时,也要兼顾两代人的审美差异,让它可以接纳、包容家人的使用与感受。

The old house has it's own advantages, thick walls, and traditional main structure. If you don't participate in it, you may not be able to understand the simplicity and reality of building a house in that era. In the early summer season, it was soft and sleek. The first door was cool and ventilated. I don’t know how many times the air conditioner would be used during the year. The old-fashioned wall structure and beam relationship make the design limited, and the design results are taken for granted. In the same way, while completing its original function and mission in this house, it must also take into account the aesthetic differences between the two generations, so that it can accept and accommodate the use and feelings of the family.


建筑的外观与景观更多的是顺应外部环境,不争不抢不突出。进入室内一层,拆除后的大厅,像是失了边界,有种让人一夜暴富又失了理智一般,没了中心与方向,是追求奇装异服还是庄严肃穆,似乎是设计讨论的热点,业主家人之间也有此争议。其实设计人不能只谈感性,还要有理性的逻辑关系,逐一解决,既满足空间需求与美学,又不失沉稳大气,既增加生活趣味,又增进家人交流。

The appearance and landscape of the building are more in line with the external environment, and it does not stand out. Entering the first floor of the room, the hall after the dismantling, like the loss of the border, there is a kind of people who get rich overnight and lose their sense of reason. Without the center and direction, it is the pursuit of exotic clothes or solemnity. It seems to be a hot topic of design discussion. There is also this controversy among family members. In fact, designers can not only talk about sensibility, but also have a rational logical relationship, one by one, to meet space needs and aesthetics, but also to calm the atmosphere, not only increase the taste of life, but also enhance family communication.


关于老宅的记忆


对称挺拔的书柜稳重地承载着日后的记忆,选择对称的家具摆放形式,不对称的家具款式,也在悄悄传承着对中国传统的摩拜与精修;偏处的茶桌似乎无形当中成了这屋内最不守规矩的一方净地,母女间的家话,父子间的训责,孩子下学后的复习地,总之方寸之间自得。

The symmetrical and straight bookcases steadily carry the memories of the future, choose symmetrical furniture layouts, and asymmetrical furniture styles. They are also quietly inheriting the traditional Chinese worship and infinity; the partial tea table seems to be invisible. The net of the most unruly party in this house, the family language between the mother and the daughter, the reprimanding between the father and the son, the reviewing place after the child goes to school, and the total amount of self-sufficiency.


近两年来我们做了大量的商业设计项目,更多的领悟设计不是单纯感性,缜密的理性分析才使得设计经得起推敲,住宅设计亦是如此。满足功能需求是基础,包容人文和留住回忆是我追求的目标,有时候标新立异不能盲目,顺应自然也并非妥协,尊重甲方的建议,从中捕捉到困惑,趣向,补之,变之,不是单纯的编织自己的梦,享受设计带来的乐趣,收获设计的挫折与成果。

In the past two years, we have done a lot of commercial design projects. More comprehensible design is not purely sensible. The meticulous rational analysis makes the design stand up to scrutiny, as well as residential design. Satisfying functional needs is the foundation. Tolerating humanities and retaining memories is the goal I pursue. Sometimes it is not blind to be unconventional. Adapting to nature is not a compromise. We respect Party A’s suggestions and capture confusion, interest, complement, change, not Simply weave our dreams, enjoy the fun of design, and harvest the setbacks and results.


每个项目都是因缘巧合,我很喜欢新密这个项目,这不仅仅是因为在这个城市里每次都合作的非常愉快,也不仅仅是因为方案对接后可以感受当地地道美食,还因为全力以赴配合我们设计的施工方,和对接方案几乎没有提出修改意见的、在整个过程中大力支持我们工作的甲方,合作愉快,再次感谢!

Every project is a coincidence. I like the new secret project. It is not only because I am very happy to cooperate in this city every time, but also because I can feel the local authentic food after the docking. In order to cooperate with the construction side of our design, and the docking program has almost no amendments, and we strongly support our work in the whole process, the cooperation is enjoyable, thank you again!




一 机缘   

Chapter One  Opportunity


在二合永设计团队接手本案之前,业主的父亲已经着手老宅的翻新装修工作。

但是,随着施工的进行,效果不尽如人意。

Before the Erheyong design team took over the case, the owner's father had already started the renovation work of the old house.


However, as the construction progressed, the effect was not satisfactory.


关于老宅的记忆


巩先生的父母对传统中式情有独钟,但是八零后子女又具有现代时尚的审美要求。

Mr. Gong’s parents have a special liking for traditional Chinese style, but the children of the post-80s have modern aesthetic requirements.


  • 传统与现代的结合  Combination of tradition and modernity

一次偶然的机会,巩母到朋友家做客,终于找到了理想中的、家的样子。

于是,业主巩先生与胡女士来到二合永,与曹刚老师、阎亚男老师详细沟通了改造需求,一拍即合。

By chance, Mr. Gong's mother went to a friend's house and finally found the ideal and home.

Therefore, the owner Mr. Gong and Ms. Hu came to Erheyong, and communicated with Mr. Cao Gang and Ms. Yan Yanan in detail about the transformation needs.


  • 客户需求  customer's demand

巩家一双儿女都已成家,此房屋需要保留至少三间卧房,另加一间保姆房。

餐厅作为家庭的聚集地之一,是一个可以让更多的家人交流互动,增进亲情的地方,而并非一人忙碌、全家等候的地方。

客厅挑空是业主对这套房最大的满意点,需要保留,并想要提升客厅的大气与稳重感。

The son and daughter had been married,  this house needs to retain at least three bedrooms, plus a nanny room.


As one of the family gathering places, the restaurant is a place where more family members can interact and enhance family ties, instead of the mother being busy and others just waiting.


The high altitude is the biggest satisfaction point for the owner of the suite. It needs to be kept and wants to enhance the atmosphere and stability of the living room.


一层改造平面图  One floor renovation plan


-改造前-  before

关于老宅的记忆


-改造后-  after

关于老宅的记忆


  • 空间优势  Spatial advantage

户型开阔

南北通透    

采光充足    

结构大气    

一层夏季阴凉


  • 原始空间问题  Primitive space problem

从大门入口,经客厅挑空,好似一条长长的走廊,格局空旷、冷清

原有客厅格局太小

储藏室阴暗潮湿,不通风

功能分区不清晰


  • 改造重点  Transformation focus

弥补高挑空“走廊”缺陷

塑造大客厅使用空间

餐厨结合,扩大舒适度


二层改造平面图  Second floor renovation plan


-改造前-  before

关于老宅的记忆

-改造后-  after

关于老宅的记忆

  • 空间优势  Spatial advantage

户型开阔    

南北通透    

采光充足    

结构大气


  • 原始空间问题  Primitive space problem

入口太多,加上一楼大门,共四个外入口,私密性不够

重点改造区③的卧室过于狭长


  • 改造重点  Transformation focus

增加别墅私密性,解决动线问题

原卧室改书房,解决空间狭长问题


改造区①  Reconstruction area 1


由于储藏室不通风,二合永设计团队打掉这个空间,与原有卫生间进行融合、重组。

Because the storage room is not ventilated, the Erheyong design team knocked out this space and merged and reorganized it with the original bathroom.


为了解决日常洗衣服的问题,将空间较大的保姆房往里收缩,紧邻卧室设置洗衣房。然后把原本的储藏室打通,利用原有水路排给水,再开一面窗户进光,作为客卫。

In order to solve the problem of daily laundry, the nanny room with larger space is contracted inside, and the laundry room is set next to the bedroom. Then open the original storage room, use the original waterway to drain the water, and then open a window to enter the light, as a guest' bathroom.


原有卧室与阳台融为一体,改为厨房。

The original bedroom is integrated into the balcony and converted to a kitchen.


关于老宅的记忆


(效果图 Rendering

原卧室、阳台打通、融合,改为餐厨一体的厨房。  The original bedroom and balcony are opened and integrated, and the kitchen is replaced by a kitchen and eating room.

木质橱柜充满亲和力。  The wooden cabinets are full of affinity.

山水装饰吊灯、色彩鲜艳的中式挂画. . .西式餐厅餐柜、高脚凳. . .  Landscape decorative chandeliers, colorful Chinese paintings. . . Western restaurant dining cabinets, high stools. . .

这里虽然有传统,但并不守旧。  Although there is tradition here, it is not old-fashioned.


关于老宅的记忆(效果图  Rendering

由于结构层高良好,二合永设计团队将原卧室与阳台之间的梁柱用吊顶完美隐藏。

Due to the high structural level, the Erheyong design team perfectly hides the beams and columns between the original bedroom and the balcony.


改造区②  Reconstruction area 2


由于挑空把一楼的客厅急剧压缩,二合永设计团队为了扩大客厅的格局和保持客厅的完整性,把卫生间打掉,用书架展示柜隐藏原有排水管。

as the high altitude reduced the living room on the first floor, the Erheyong design team knocked out the bathroom in order to expand the layout of the living room and maintain the integrity of the living room, and hide the original drain pipe with the shelf display cabinet.


在客厅原本放置新风机的位置,二合永设计团队将其与客厅融为一体,设置茶桌增设为休闲区。

In the living room where the new fan was originally placed, the Erheyong design team integrated it with the living room and set up the tea table as a leisure area.


客厅采取中轴对称布局,书柜、沙发、电视柜与置物架等,两边的形状和大小一致。

The living room adopts a central axis symmetrical layout, bookcases, sofas, TV cabinets and racks, etc., with the same shape and size on both sides.


对称给人以安静稳定之感,

蕴含着平衡之美。

Symmetry gives people a sense of quietness and stability.


Contains the beauty of balance.


关于老宅的记忆

(效果图 Rendering

大门入口门厅,借鉴园林设计手法,两边设置圆柱,增加入户仪式感。

内嵌的鞋包柜满足功能需求。

The entrance hall of the main entrance, drawing on the garden design method, set the column on both sides to increase the sense of entering home.


The built-in shoe bag satisfies the functional requirements.


关于老宅的记忆

关于老宅的记忆

(效果图 Rendering

入户门设立石鼓,增加入户仪式感

Set up stone drums at the entrance door to increase the sense of home ownership

中式传统家具马蹄脚造型为实木榫卯结构。二合永团队特意找到广州的家具生产厂家,以不锈钢镀铜色工艺,提升现代感的做法——元素相同,材质变化,感觉更时尚。

Chinese traditional furniture foot horseshoe shape for the solid wood mortise and tenon structure. The Erheyong team deliberately found the furniture manufacturer in Guangzhou, a stainless steel copper-plated process that enhances modernity - the same elements, material changes, feel more fashionable.


电视背景墙大板工艺  TV backdrop's large board process

二合永设计团队跑遍市场,才找到这块结构、花型、尺寸都合适的板材。

The Erheyong design team ran through the market to find the plate with the right structure, pattern and size.


改造区③  Reconstruction area 3


改卧室为书房,利用书柜隐藏原有排水管。

Change the bedroom to the study and use the bookcase to hide the original drain.

采用中轴对称布局书桌、书柜,将原本卧室附属连廊改为休闲区,设置罗汉榻。

The central axis symmetrical layout desk and bookcase are used to change the original bedroom annex corridor into a leisure area, and a Luohan couch is set.

改造后的书房格局还是给人以狭长的局促感,二合永设计团队借鉴园林设计手法,通过美人靠的形式,扩大书房宽度,同时又增加一楼客厅的面积,一举两得。

The reconstructed study style still gives people a narrow sense of bureaucracy. The Erheyong design team draws on the garden design method and expands the width of the study room by means of the beauty, while increasing the area of the living room on the first floor.


关于老宅的记忆


改造区④  Reconstruction area 4


为了保持别墅的私密性,二楼只保留一个外入口,并将连廊全部封住,保留窗户。

In order to maintain the privacy of the villa, only one outside entrance is reserved on the second floor, and the corridors are all sealed and the windows are kept.

将过厅与卧室、及其附属连廊化为一个整体,改为主卧和衣帽间。

The hall and the bedroom, and its associated corridors, were integrated into a master bedroom and a cloakroom.

将加建区及其附属连廊定为茶室。

The addition zone and its affiliated gallery will be designated as tea rooms.


关于老宅的记忆


如此一来,功能区更加丰富完善。  As a result, the functional area is more abundant and complete.

日常约上三五好友品茶,  Everyday, about three or five friends taste tea.

一人在书房看书,品茶,享受静谧时光,  one person reads a book in the study, enjoys tea, and enjoys a quiet time.

衣服的收纳也更加整齐、有条理......  the storage of clothes is also more neat and organized...


关于老宅的记忆

关于老宅的记忆(效果图 Rendering

在灯光处理方面,将灯条埋进吊顶里,留出足够宽的空间让灯光曝出来,省去吊顶花灯,既美观,又经济。

In terms of lighting treatment, the light bar is buried in the ceiling, leaving a wide enough space for the light to be exposed, and the ceiling lantern is omitted, which is both beautiful and economical.

卧室格局依然采用中轴对称布局,床头左右装饰镂空雕花木栅栏,而右手边木栅栏还是一道隐藏门,通往衣帽间。

The bedroom layout is still in a central axis symmetrical layout, with a carved wooden fence on the left and right sides of the bed, and a wooden fence on the right hand side that is a hidden door leading to the cloakroom.

专门定制的,超大刺绣工艺床头无疑是这间卧室的吸睛之笔。

The custom-made, oversized embroidery craft bed is undoubtedly the eye-catching touch of this bedroom.


改造区⑤  Reconstruction area 5


改卧室为盥洗室,干湿分离。  Change the bedroom to a washroom, dry and wet separation.

此处值得一提的是,二合永团队选择将洗衣设备单独放在一楼的洗衣间,与盥洗室分开,这既考虑到安全性,又可以打造一间兼具淋浴、泡澡的、大的盥洗室,谁不喜欢呢?

It is worth mentioning here that the Erheyong team chose to separate the laundry equipment in the laundry room on the first floor, separate from the bathroom, which takes into account safety and creates a shower and bath. Who doesn't like the big bathroom?

关于老宅的记忆

关于老宅的记忆

(效果图 Rendering




二 园林设计手法的借鉴与软装考虑  

Chapter two  The reference of garden design techniques and the consideration of soft decoration


作为比较成熟的室内设计公司,二合永在方案之初先进场掌握房间的准确数据,尔后着手软装调性设计,甚至考虑“改变空间结构,以彰显风格与舒适性”。

As a relatively mature interior design company, Erhe Yong mastered the accurate data of the room at the beginning of the program, and then proceeded to softly adjust the design, and even considered "changing the spatial structure to show the style and comfort."


在与巩先生及其夫人胡女士确定了方案之后,便开始了施工。

After the plan was finalized with Mr. Gong and his wife, Ms. Hu, the construction began.



项目实拍图  Project real shot


关于老宅的记忆

关于老宅的记忆

关于老宅的记忆

关于老宅的记忆


由于本案空间高度良好,二合永设计团队将新风系统完美地藏进吊顶里面,出风口隐藏在镂空木格吊顶里,兼具美观性和功能性。

Due to the high space of the case, the Erheyong design team perfectly hid the fresh air system into the ceiling, and the air outlet was hidden in the hollow wooden lattice ceiling, which was both aesthetic and functional.


刺绣床头柜为二合永设计团队特意找到厂家定制的,已经超出了常规尺寸。

The embroidered bedside table was specially designed by the Erheyong design team to be custom-made and has exceeded the conventional size.


关于老宅的记忆

关于老宅的记忆


关于老宅的记忆


二楼休闲区  Second floor leisure area

茶室与书房比邻而设,在袅袅香茗中,沉浸于书的世界,岂不美哉。

The tea room is adjacent to the study room. In the world of fragrant incense, I am immersed in the world of books.


改良后的罗汉榻,简约舒适又不失稳重。

The improved Lohan couch is simple, comfortable and stable.

墙上装饰的铜刻《金刚经》,也是百里挑一的精品。

The bronze engraved "Diamond Sutra" on the wall is also a boutique that is one of the best in the world.


关于老宅的记忆

关于老宅的记忆




三 感谢 

Chapter three  Thankss


回顾本案设计、施工,合作过程非常顺利、和谐,这对设计师来说,是莫大的欣喜。

感谢巩晓阳先生、胡苗苗女士对于本案的全力支持。

感谢梅州市雄鹰装饰工程有限公司的完美施工配合。

感谢二合永参与设计师的默契合作。

Looking back at the design and construction of this case, the cooperation process is very smooth and harmonious, which is a great joy for the designers.


Thanks to Mr. Gong Xiaoyang and Ms. Hu Miaomiao for their full support in this case.


Thanks to the perfect construction cooperation of Meizhou Xiongying Decoration Engineering Co., Ltd.


Thanks to Erheyong for participating in the tacit cooperation of designers.




  • 项目信息

项目名称:巩府私人别院

项目地址:河南·新密

竣工时间:2018年5月

项目规模:380平米

方案设计:阎亚男 王冬 王婷婷

软装设计:阎亚男 程白露

灯光设计:SCL照明

项目编辑:刘白

施工单位:梅州市雄鹰装饰工程有限公司


Project information


Project Name: Gongfu Private House


Project address: Henan Xinmi


Completion time: May 2018


Project size: 380 square meters


Program Design: Yan Yanan Wang Dong Wang Tingting


Soft design: Yan Yanan, Cheng Bailu


Lighting design: SCL lighting


Project Editor: Liu Bai


Construction unit: Meizhou Xiongying Decoration Engineering Co., Ltd.





Copyright © 2018 河南二合永建筑装饰设计有限公司 豫ICP备15008847号-1 技术支持:河南智巢